duminică, 1 februarie 2015

Scadearea conspirativa a pretului petrolului

Cu toţii ne bucurăm de scăderea preţului la carburant. Mai puţin exportatorii de petrol, bineînţeles. Articolul de mai jos analizează posibilitatea conspirativă a intervenţiei SUA pe lângă Arabia Saudită, cel mai mare producător de petrol din lume, pentru a scădea preţul petrolului, lovind astfel puternic în Rusia, Iran şi Siria.

Nu este prima dată când Arabia Saudită se foloseşte de puterea ei de a influenţa preţul petrolului. De exemplu, în 1973, preşedintele egiptean Anwar Sadat l-a convins pe regele saudit să diminueze cantitatea de petrol produsă, ceea ce a dus la creşterea de 4 ori a preţului combustibilului, pentru a le pedepsi pe SUA pentru sprijinul acordat Israelului împotriva statelor arabe.

In ceea ce priveşte slăbirea Rusiei prin această strategie, comentatorii rămând sceptici, întrucât Rusia a încheiat în noiembrie un nou contract cu o companie de stat chinezească pentru a le furniza 30 de miliarde de metru cub de gaz pe an, ceea ce face ca exportul de gaz din Rusia către China să ajungă la o valoare de 400 de miliarde de dolari pe an. Suficient pentru ca Rusia să îşi permită să păstreze nivelul de actual de export de petrol şi în 2015, preferând să ruineze piaţa de carburant decât să renunţe la locul ei pe piaţa petrolului.

Intregul articol aici
Sursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu