duminică, 9 noiembrie 2014

Din noul gustul amar al post-epidemiilor din Africa

Oyewale Tomori, preşedintele Academiei Nigeriene de Stiinţă, participant la „Intrunirea internaţională despre bolile noi şi controlul lor” care a avut loc la Viena, şi-a declarat deschis tristeţea şi furia că statele africane nu au învăţat probabil nimic nici din această nouă epidemie de ebola.
Tomori a inistat asupra faptului că o parte din cauzele care au contribuit la creşterea impactului epidemiei de ebola în Africa nu au fost analizate şi nu vor fi supuse unui proces de schimbare, ceea ce va face ca şi următoarea epidemie din Africa să aibă aceeaşi intensitate, cu acelaşi răspuns întârziat din partea organizaţiilor de sănătate.
Tomori este foarte supărat pe sistemul de conducere corupt al statelor africane. Primul caz de deces din cauza ebola de anul acesta din Africa a ajuns la cunoştinţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu o întârziere de 3 luni pentru că persoana decedată în Sierra Leone a fost transportată acasă în Guinea de către fiul tău, aşa că nici una dintre cele două ţări nu a considerat că este în responsabilitatea ei să facă ceva în acest sens.
Iar laboratorul modern construit în 1995 la epidemia de kikwit este în paragină, nu atât din cauza lipsei fondurilor, cât a dezinteresului pentru a avea o reţea medicală constantă care să facă faţă situaţiilor de criză, chiar dacă valul de epidemie s-a încheiat.

După ce organizaţiile medicale internaţionale vor pleca din ţările afectate de ebola, acestea vor rămâne la fel de dezorientate ca şi înainte şi nu se vor mobiliza ca să-şi pună la punct o reţea medicală care să intervină cu promptitudine în viitoarele situaţii de acest gen.

Mi s-a părut foarte puternică remarca lui Tomori, supărat pe sistemele guvernamentale africane măcinate de corupţie, cum că Nigeria nu are o companie aeriană proprie, dar numărul de avioane private la ei este mai mare decât toate aeronavele companiilor africane la un loc.

Intregul articol: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu