duminică, 9 noiembrie 2014

Căderea rublei şi canibalizarea sistemului politic rusesc

In ultimul timp rubla este într-o cădere liberă faţă de dolarul american. Cu tot cu intervenţia de 40 de miliarde de dolari a băncii centrale a Rusiei, rubla ajunsese la 1 noiembrie la 43 de ruble pentru 1 dolar (de la 32,86 în ianuarie). Atunci Banca Centrală a decis să renunţe la orice intervenţie pe piaţa monetară, iar cursul rublei a ajuns să fie actualizat la minut, ajungând vineri la un minim istoric de 49 de ruble pentru un dolar. Banca Centrală s-a văzut nevoită să promită că va intra iar pe piaţă.

Cu un volum mare de importuri, rata inflaţiei estimată în Rusia pentru anul acesta se ridică la 9-9.5% (faţă de 6.5% pentru anul trecut), cu o creştere importantă a preţului alimentelor (18% pentru produsele din carne) şi o economie stagnantă (după o perioadă de declin).

Pentru a-şi putea menţine poziţiile în Ucraina de Est, Putin are nevoie de toate resursele din ţară, aşa că intervenţiile pentru susţinerea rublei sunt limitate. In aceste condiţii, a început canibalizarea sistemului politic unde jucătorii economici trebuie să se elimine între ei pentru a-şi putea menţine nivelul financiar cu care sunt obişnuiţi. Astfel, Vladimir Yevtuşenkov tocmai a fost arestat, iar compania sa petrolieră a trecut în proprietatea statului. Si acesta pare să fie abia începutul...

Intregul articol: aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu