luni, 23 martie 2015

Unul dintre rarele interviuri ale lui Kurosawa

Cum azi se fac 105 ani de la naşterea marelui Akira Kurosawa, puteţi găsi aici unul dintre rarele interviuri pe care a acceptat să le dea.

Ideea recurentă ţine de amărăciunea lui faţă de modul în care a evoluat lumea şi modul de a face cinema.
"Tinerii regizori se folosesc de tehnologie pentru a-şi umili publicul."
"In ceea ce priveşte cinema-ul american, aş spune că în trecut s-au făcut filme mult mai bune. Cinema-ul american de azi deserveşte publicul. Prea des vezi violenţă şi ciocniri de maşini. Ce plăcere poţi avea când vezi asemenea scene? Filmele americane vechi explorau destul de bine problemele umane, dar în zilele noastre cinema-ul american e cel care are probleme. Nu contest faptul că filme ca Jurassic Park sunt interesante, dar filmele vechi erau cu mult mai impresionante. Spre deosebire de acestea, filme ca cele făcute de Kiarostami îţi ating sufletul şi sunt foarte frumase. Aceste filme noi SF şi de acţiune sunt bune, dar nu sunt cinema."
"Jurnaliştii mă întreabă mereu care este subiectul filmelor mele şi le spun că nu există aşa ceva. Eu vorbesc despre lucruri de zi cu zi. Un film nu trebuie să ţină o predică."

Iar în loc de la revedere, maestrul Kurosawa se uită pe fereastră şi remarcă: "Pe vremuri de aici se vedea muntele Fuji. Acum nu se mai vede din cauza poluării."

Sursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu