duminică, 11 ianuarie 2015

Cât de puternice sunt stereotipurile


In perspectiva scandalurilor din ultimele luni în care poliţişti americani albi au împuşcat mortal persoane de culoare, fără ca acestea să fi fost o ameninţare directă la viaţa poliţiştilor, am găsit un articol care discută despre natura inconştientă puternică a stereotipurilor faţă de alte rase. Dacă ştiţi bine engleză, recomand să vă faceţi şi acel test IAT (Implicit Association Test). Rezultatele au fost surprinzătoare pentru mine (ca şi pentru autorul articolului, de altfel).
Concluzia: chiar şi persoanele care consideră că noţiunea de rasă este nefondată nu se pot împotrivi asimilării inconştiente a stereotipurilor privind diferenţele rasiale promovate de societatea în care trăiesc.

Un studiu foarte interesant citat în articol este simularea pe calculator a deciziei de a împuşca pe cineva sau nu. Deşi poliţiştii au obţinut scoruri mai bune decât civilii în a decide dacă împuşcă pe cineva (pe lângă persoane înarmate apăreau şi oameni cu un portofel sau alt obiect inofensiv în mână), au avut aceeaşi diferenţă ca şi civilii atunci când alegeau dacă să împuşte o persoană de culoare sau nu (apăsau mai târziu pe „don’t shoot” decât atunci când persoana era de culoare albă).

Intregul articol aici.

Sursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu