marți, 19 august 2014

O lista despre pre-rafaeliti

Articolele de tip listă despre artă sunt slăbiciunea mea. Cu ocazia reluării expoziţiei de pictori pre-rafaeliţi, cei de la Tate Museum au alcătuit o scurtă listă de lucruri mai puţin ştiute despre aceştia.

-la început, pre-rafaeliţii au ţinut secretă mişcarea lor artistică. Picturile din 1848 erau semnate PRB şi artiştii refuzau să desconspire sensul acestei abrevieri [pre-Raphaelite Brotherhood, ha!].
-ideile şi tehnicile pre-rafaeliţilor erau destul de radicale pentru acele timpuri, ceea ce le-a atras, bineînţeles, antipatia instituţiilor tradiţionale de artă. Pre-rafaeliţii s-au întors la pictura medievală şi la Renaşterea timpurie, pictând direct pe fundal alb, ceea ce făcea ca, pe pânză, culorile să fie mai puternice, şi au acordat aceeaşi atenţie atât figurilor umane, cât şi fundalului din tablouri.
-pictau în ceea ce ar putea fi numit azi HD. Toate detaliile, indiferent cât de mici, erau foarte minuţios lucrate.
-John Everett Millais (cel care a pictat faimosul tablou cu Ofelia) a fost un geniu precoce, intrând în Academia Regală de la vârsta de 11 ani.
-contrar bârfelor, Lizzie Siddal, modelul pentru tabloul cu Ofelia menţional mai sus, nu a murit din cauză că a pozat în cadă pentru Millais din decembrie 1851 până în martie anul următor, deşi a prins o răceală zdravănă pentru care pictorul a trebuit să plătească onorariul doctorului. Dar tot se pare că s-a sinucis de pe urma unui pârdalnic de artist.
-Dante Gabriel Rossetti avea o mini-grădină zoologică în Chelsea unde adăpostea, printre altele, un cangur, un raton, o salamandră şi un zebu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu