Găsiţi aici un articol interesant despre cum metoda ştiinţifică este depăşită de realitatea tehnică şi informatică.
Ideea că există doar o singură metodă ştiinţifică pentru a testa ipoteze prin experimente, măsurători şi observaţii devine tot mai desuetă o dată cu dezvoltarea noilor tendinţe din ştiinţa actuală: bazele de date imense, crowdsourcing-ul şi biologia sintetică.
Crearea bazelor de date din cloud aduce o schimbare de abordare prin oferirea posibilităţii de a identifica acele cazuri relevante, izolate, dintr-un întreg în continuă expansiune, de a găsi excepţiile necesare teoriei, cum ar fi polimorfismele genomice. In plus, obţinerea de date în studii longitudinale a devenit mult mai simplă pentru trasarea pattern-urilor şi a comportamentelor ciclice. Se depăşeşte astfel modelul cauzalităţii simple din metoda ştiinţifică tradiţională pentru a se ajunge la modele sistemice de corelare şi asociere.
Crowdsourcing-ul presupune coordonarea prin internet a unui eşantion foarte mare de subiecţi care să participe la o activitate prestabilită. In acest fel, studiile actuale sunt mai ieftine, mai rapide şi de dimensiuni de 100 de ori mai mari decât cele posibile anterior. In plus, datele furnizate de subiecţi pot fi cuantificabile prin folosirea diverselor dispozitive mobile de auto-monitorizare care sunt legate la un website de colectare a acestor date.
A treia mare tendinţă din ştiinţa actuală este biologia sintetică, numită "tranzistorul secolului al XXI-lea". Unul din principalele domenii de aplicabilitate este ingineria metabolică, aceasta propunându-şi manipularea celulară pentru a creşte nivelul de producţie de substanţe ce pot fi folosite în industria energetică şi farmaceutică, agricultură etc. Biologia sintetică vrea să creeze noi sisteme şi proprietăţi biologice, spre deosebire de metoda ştiinţifică tradiţională, pasivă, care se baza pe observarea şi caracterizarea fenomenelor.
Aceste direcţii noi de dezvoltare ştiinţifică oferă posibilităţi de cercetare şi inovaţie atât la nivel micro, prin oferirea accesului la detalii, la excepţii, la rezoluţii foarte înalte, cât şi macro, prin facilitarea unei perspective largi şi dinamice a sistemelor complexe de dimensiuni mari, în timp real.
Sursa foto